Itä-Helsingin Keskusta

Yleinen kansainvälinen, kaksivaiheinen ideakilpailu (48 ehdotusta), 1. palkinto sekä jatkotoimeksianto.

Kilpailun kohteena oli nykyisellään kauppakeskusten ja liikenneväylien hallitsema Itäkeskuksen alue. Ehdotus luo itäiselle Helsingille uuden kävelykeskustan jatkamalla korttelirakennetta Itäväylän yli, keskeytymättömänä rakenteena ja luontevilla tasovaihteluilla. Suurista liikennemääristä huolimatta jalankulkijan kokemus muistuttaa urbaania mäkikaupunkia. Tulevaisuuden Itäkeskus ei ole vain rakentamisen massakeskittymä, vaan toimintojen, tapahtumien, kulttuurien ja mahdollisuuksien tiivistymä.

” Julkiset tilat on tutkittu tarkkaan, ja niiden määrä ja suhde toisiinsa ovat realistisia. Erinomaisesti on hallittu tason vaihtelut ja kävely-ympäristö ja näiden yhdistelmästä syntyy kiinnostava verkostomainen kokonaisuus. Aukiot ja puistot on profiloitu eri tavoin, ehdotus sisältää hyvin perustellun suurmaiseman ymmärtämiseen perustuvan vision….”

ote arvostelupöytäkirjasta

Projektin
tiedot

Sijainti

Itäkeskus ja Puotilan metroasemaseutu, Helsinki

Asiakas

Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala

Laajuus

380 750 k-m2

Aika

2019-2020

Yhteistyökumppanit

VSU maisema-arkkitehdit Oy, WSP (liikenne), Henri Horn (energia), Humphrey Kalanje (monikulttuurisuus), Matti Kuittinen (hiilineutraalius), Saara Suojoki (kulttuuri)

Vastuusuunnittelija

Trevor Harris, Iines Karkulahti, Henna Iinsalo, Hennu Kjisik, Taru Niskanen, Kathleen Dieme, Outi Palosaari (VSU), Terhikki Vaarala (VSU)

Tiimi

Hannin Alnimri, Can Özcan, Lauri Kontiainen, Charlotte Nyholm, Aino Raatikka, Janne Kivelä, Kelly Corcoran, Catarina Ketonen