8.11.2024

Työryhmämme ehdotus ”Puutarhat” sai 1. palkinnon Malmin uuden sairaalan arkkitehtuurikilpailussa

Harris-Kjisikin ja Arkkitehtiryhmä Reino Koivulan työyhteenliittymän ehdotus ”Puutarhat” sai 1. palkinnon Malmin uuden sairaalan suunnittelusta järjestetyssä kaksivaiheisessa arkkitehtuurikutsukilpailussa.

Tulevaisuudessa Helsingin kaupungin sairaalan toiminta ja sairaansijat tulevat sijoittumaan puoliksi Malmin ja puoliksi Laakson sairaala-alueille, pääkaupunkiseudun sairaala-aluevisioon 2030 pohjautuen. Malmin uusi sairaala tulee sisältämään noin 450 somaattista perusterveydenhuollon sairaansijaa ja hanke on samalla osa laajempaa Malmin palvelurakentamisen hankekokonaisuutta, johon liittyvät lisäksi perhekeskus, terveys- ja hyvinvointikeskus sekä Malmin koulukampus.

Ehdotuksessamme ajatus luontosairaalasta on toiminut suunnittelun lähtökohtana ja uuden sairaalan sydämenä toimii vehreä korttelipiha. Kuntoutus on rakennuksessa läsnä kokonaisvaltaisesti kaikkialla, ei vain pelkästään sille varatuissa tiloissa. Sairaala ei ole vain sairaala, vaan se on samalla uusi julkinen rakennus Malmin kehittyvän kaupunkikeskuksen ytimessä. Rakennuksen tilat, niiden väliset aulat ja kulkureitit sekä pihojen kasvillisuus on suunniteltu inhimilliseksi, innovatiiviseksi ja kokonaisvaltaisesti tervehdyttäväksi ympäristöksi. Tähän on päästy muun muassa luonnonvalon hyödyntämisen ja luonnonmateriaalien avulla sekä evidence based design (EBD) -tutkimustietoa hyödyntämällä. Tavoitteena on, että sairaalan ympäristö mahdollisuuksien mukaan houkuttelee potilaan ulos huoneestaan ja liikkumaan.

Malmin uusi sairaala liittyy sitä ympäröivään kaupunkimiljööseen tiili- ja puujulkisivujen ja rakennusta ympäröivän runsaan puuston sekä korkealuokkaisten sisääntuloaukioiden avulla. Sairaalan eteläpuolella sijaitseva kirkkopuisto sekä Malmin tiilirakenteisen kirkko on myös huomioitu niin, että rakennus madaltuu niitä kohti.

Uuden sairaalan laaja toiminnallinen tilaohjelma on jäsennelty selkeäksi ja helposti orientoitavaksi, toteutettavan ja rationaalisen moduulirungon puitteisiin asettuvaksi muuntojoustavaksi kokonaisuudeksi. Kokonaisuutta on kuitenkin jaettu pienempiin osiin siten, että rakennuksen mittakaava on potilaille, henkilökunnalle ja vierailijoille inhimillinen ja helppo hahmottaa.
Päivänvalottomien tilojen määrä on minimoitu ja myös näin luonto on vahvasti läsnä ulkotilojen lisäksi myös sisällä sairaalassa pihoille avautuvien näkymien ja runsaan luonnonvalon saannin myötä. Rakennuksen aulatilat muodostavat miellyttävän paranemis- ja työskentely-ympäristön, jossa puuduttavien, pitkien käytävien määrä on minimoitu ja taidetta hyödynnetään kuntoutuksen sekä orientoitavuuden parantamisessa. Aulakerroksessa on julkista tilaa, jonka yhteyteen sijoittuu opetuksen tiloja sekä keskitetyt kuntoutuspalvelut. Aulatiloissa voidaan järjestää julkisia tapahtumia potilaille sekä myös ulkopuolisille siten, että sairaala liittyy saumattomasti ympäröivän kaupungin julkisiin tiloihin.

Ehdotuksessamme uuden sairaalan laajuus on 63 000 brm2. Sairaalan ilmanvaihtokonehuoneet on toteutettu innovatiivisiin ’kasvihuoneisiin’, joita hyödynnetään lämmön talteenotossa ja joiden avulla rakennukselle luodaan kaupunkikuvallisesti tunnistettava identiteetti. Rakennuksen mitoitus ja tekniset järjestelmät mahdollistavat esimerkiksi sairaalarobottien hyödyntämisen tulevaisuudessa. Rakennusmateriaalit pyritään tekemään mahdollisimman vähähiilisinä ja energiatehokkuutta parannetaan passiivisin lämpötilanhallinnan keinoin muu muassa kesäaikaan auringonvaloa suodattavan syvän julkisivurakenteen avulla. Modulaarisuuden ja detaljisuunnittelun avulla huomioidaan myös kiertotalous sekä tavoitteellisesti mahdollistetaan rakennusosien uudelleenkäyttäminen tulevaisuudessa.

Näistä (ja monista muista) tekijöistä muodostuu kudelma, jossa inhimillisyys, toiminnalliset ja tekniset tarpeet, sekä luonto ja rakennettu ympäristö nivoutuvat saumattomasti yhteen ja jonka toivomme muodostavan suunnannäyttäjäksi tulevaisuuden sairaaloita suunniteltaessa.

Kutsukilpailussa meillä oli laaja ja monialainen työryhmä, johon kuuluivat:

Työyhteenliittymä Arkkitehtitoimisto Harris ja Kjisik – Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy

TEKIJÄT
Trevor Harris professori, arkkitehti SAFA
Hannu Louna arkkitehti SAFA
Aino Raatikka arkkitehti SAFA
Mikko Sinervo arkkitehti SAFA

Sasu Hälikkä arkkitehti SAFA
Janne Kivelä arkkitehti SAFA
Hennu Kjisik TkT, professori, arkkitehti SAFA
Markus Kuusela arkkitehti SAFA
Joseph Mulcahy arkkitehti SAFA
Susanna Kalkkinen arkkitehti SAFA (mukana vain 1. kilpailuvaiheessa)

ASIANTUNTIJAT
Pääsuunnittelu
Ark-House Oy
Pentti Kareoja professori, arkkitehti SAFA

Maisemasuunnittelu
Nomaji maisema-arkkitehdit Oy
Varpu Mikola maisema-arkkitehti MARK
Mari Ariluoma maisema-arkkitehti MARK
Hertta Ahvenainen maisema-arkkitehti MARK
Anni Hietanen maisema-arkkitehtiopiskelija TkK
Sari Åstrand maisema-arkkitehti MARK
Anni Järvitalo maisema-arkkitehti MARK
Riikka Nousiainen maisema-arkkitehti MARK

Rakennesuunnittelu
Ramboll Finland Oy
Jyrki Ketonen
Esa Ikäheimonen
Emil Jansson

Geosuunnittelu
GeoUnion Oy
Markku Savolainen
Rockplan / FInnmap Infra Oy
Miika Kalliokari

LVIAJ-suunnittelu
Sitowise Oy
Sakari Sipola

Palotekninen suunnittelu
Jensen Hughes Finland Oy
Aleksi Ojala
Samuli Heikkilä
Anton Huovinen

Sähkösuunnittelu
Rejlers Rakentaminen Oy
Tapio Kilpimaa
Mika Lamminen
Jukka Nurmi

Liikennesuunnittelu
Sitowise Oy
Esa Hartman

Visualisoinnit (ulkonäkymät)
Voima Graphics Oy